KOMBUCHA NEDİR?
Kombucha iyi bakteri ve enzimlerle dolu hafif gazlı fermente edilmiş çaydır. Aynı zamanda kombucha için çay sirkesi de denilebilinir. Çok etkili bir doğal probiotik kaynağıdır ve içinde bir çok antioksidan, vitamin, enzim ve amino asit barındırır. ‘Yaşam İksiri’ olarak da adlandırılan Kombucha yaklaşık 2200 yıl önce Çin’de keşfedilmiştir ve o zamandan beri hem günlük hayatta hem de doğal tıp tarafından kullanılır.
Siyah, yeşil veya beyaz çayın, scoby denilen (simbiotik bakteri ve mantar topluluğu) bir kombucha mantarıyla fermente edilmesi sonucu ortaya asidik tatta, gazlı ve köpüklü, yaşayan sağlıklı bir içecek çıkar. Fermentasyonun gerçekleşmesi için suyun ve çayın yanı sıra bir de şekere ihtiyaç duyulur fakat şekerin çok büyük bir kısmı bu işlem sonucunda bakteri ve mayalar tarafından yenmiş olur.
İçeriğindeki zengin yapı maddeleri sayesinde sağlık için bir çok kanıtlanmış faydası vardır; sindirim sistemine yardımcı olması, enerji vermesi, organları detoksifiye etmesi gibi.