Kekik bir Akdeniz bitkisidir. Akdeniz'in Portekiz, İtalya ve Yunanistan arasındaki bölge kekiğin gen merkezidir. Bugün, orta ve kuzey Avrupa ile Kuzey Amerika‟da kekik tarımı yapılmaktadır. Et yemeklerinin vazgeçilmez çeşnisi olan kekik çok kolay yetişir. Alçak boylu çalı formundaki bitkisi yayılarak büyür. Her dem yeşil bir bitkidir. Dekoratif manzarası için kayalık bahçelerde veya bordür bitkisi olarak yetiştirilir. Ehli ve yabani birçok çeşidi vardır. Bilya kekik, kekik bitkisiin top şeklindeki parçalarının toplanıp kurutulması ile elde edilir, bilinen kekiklere kıyasla daha yoğun bir tada ve kokuya sahiptir.
Kekik, eskiden beri ilaç ve baharat bitkisi olarak kullanılmaktadır. Günümüzde bile antiseptik olarak çeşitli şuruplara katılarak ( öksürük, bronşit, boğmaca), mide, karın ve baş ağrılarına karşı ilaç olarak kullanılmaktadır. Antiseptik, yatıştırıcı, gaz söktürücü, balgam söktürücü, kramp çözücü özellikleri vardır.
Et yemekleri, çorbalar, salatalar, soslar, sebze yemekleri, bazı balıklar, dolma harçları ve yumurtalı yemeklerde değerlendirilebildiği gibi çay yapılarak da içilir. Ayrıca zeytinyağlarına aroma vermek için kullanılır. Et yemeklerinde, kırmızı renkli soslarda, tavuk ve balık yemeklerinde sıklıkla kullanılır. Kaynar suda demlenerek çay gibi içilir. Ezme başta olmak üzere birçok mezede ve salatalarda da kullanılır. Zeytinyağı ve zeytin ile çok uyumludur.
Ürüne ait yorum bulunmamaktadır.
Ekstra Acı Pul Biber 150 g
Sarımsak Toz 500 gr
Garam Masala 500 gr
Sumak 500 gr
Kırmızı Gül Çayı 100 gr
Susam Yağı - 100 ml
Tatlı Kırmızı Biber 45 gr
Elma Çayı - 300 gr
Keten Tohumu Yağı
Kahvaltılık Zahter 430 gr
Kuşburnu - 500 gr
Tatlı Kırmızı Biber 430 gr